


Ketam masih dalam kuali baru siap dimasak....

Bahan-bahan:-

1 kg ketam-potong 2
*2 inci lengkuas
*2 inci kunyit hidup
*6 biji bawang merah
* 3 sudu besar cili kering yg diblended
*2 inci halia
2-3 btg serai diketok
1/2 biji nenas yang diperolehi daripada Mata Ayer Perlis/ 1 tin nenas dlm tin
1 1/2 pkt santan
garam (ikut rasa),asam keping sekeping
Cara-cara
1. Semua bahan * ditumbuk/diblender sampai lumat.
2.Masukkan bahan yg ditumbuk lumat dan serai dlm periuk besar/kuali dan masukkan santan dan biarkan mendidih sekejab.
3.Masukkan ketam, asam keping, garam.
4.Kacau hingga mendidih dan masukkan nenas . kalau guna nenas dlm tin tidak perlu lama mendidih.
gambar dan resipi daripada - http://mamasya.fotopages.com/?entry=1365079
terima kasih banyak2 kepada Mama sya