Saturday, February 14, 2009

MATA AYER PINEAPPLE ENT. (RA 0014944-M)


Penubuhan Mata Ayer Pineapple Ent. adalah untuk memantapkan lagi usaha penanaman dan industri nenas di Mata Ayer Perlis. Langkah berikutnya adalah untuk mengusahakan industri hiliran berasaskan nenas untuk mewujudkan satu identiti khusus bagi kawasan Mata Ayer, Perlis.

Jika ke Batu Pahat, ia terkenal dengan mangga 'Harum Manis' nya, Panggas, Kubang Tiga, Padang Keria dengan Mangga Sala, Padang Besar terkenal dengan Ladang Tebu, Tambun Tulang dengan Padi, Kuala Perlis dengan ikan bakar, Mata Ayer yang terletak di tengah2 Perlis pastinya perlukan satu identiti. Dengan penubuhan entiti sempena mengambil nama Mata Ayer dan identitinya, diharapkan usaha ini berjaya.

Sedikit tentang Mata Ayer, atau spesifiknya Kariah Masjid Oran. Disinilah bermulanya nama tersohor, Tn. Hj. Ismail bin Ahmad, pengasas HPA dan penerima anugerah khas perdana menteri Malaysia pada MAHA 2007. Kami belia2 di kariah ini dididik melalui usrah yang beliau jalankan semasa awal penubuhan HPA. Usaha2 beliau pernah menjadikan Mata Ayer sebuah kawasan pengeluar pegaga terbesar di Malaysia untuk tujuan teh herba pegaga 10 tahun yang lepas. Penulis blog juga pernah terlibat dalam penanaman pegaga untuk dibekalkan kepada HPA.

cerita selanjutnya dan gambar dalam posting yang akan datang....